fbpx
  • Årvågen rødhalet musvåge

Besøg på falkehospitalet i Doha, Qatar

Midt inde i Doha Souq i Qatar finder man falkehospitalet. I vintermånederne, hvor temperaturen ligger behageligt i 20’erne er det højsæson for træning, jagt og hastighedskonkurrencer med falkene. Derfor er der propfyldt i venteværelset på falkehospitalet, hvor der arbejder omkring 35 personer (dyrlæger, laboranter og veterinærsygeplejere).

Der kommer omkring 150 falke med deres ejere eller trænere ind dagligt. Travlheden er størst om morgenen, hvor fuglene ankommer i konsultationen. De fleste fugle er mikrochipset og bliver indledningsvis scannet, hvorefter deres journal findes frem. Mange fugle bliver afleveret af tjenestefolk, og når falken bliver kaldt til konsultation, telefoneres der straks efter ejeren, der lytter med på diagnosen.

De fleste af falkene skal blot have ordnet småting såsom klipning/slibning af næb og klør, som var det enhver anden pedicure eller manicure klinik.

Andre af falkene har måske i jagten fået knækket eller bøjet en fjer, som derfor skal repareres. Selvfølgelig skal reparationen foretages med fjer af samme udseende og størrelse. Derfor ligger disse fjer sirligt ordnet i skuffer alt efter størrelse, farve og art. Bemærk planchen i baggrunden med nøje fortegnelse over fjerdragten. I vores del af verdenen ordner de fleste falkonerer selv mindre  ting som fjerreparationer eller slibning af næb og klør.

De første tegninger af udskiftning af fjer finder vi allerede i middelalderens falkonerhåndbøger, så sådanne fjerreparationer er bestemt ikke af nyere dato.

Falkehospitalet afhjælper selvfølgelig også mere alvorlige skader såsom brækkede ben eller vinger, dehydrering og infektioner mv. Hospitalet har det mest moderne udstyr såsom, scannere, røngten, endoscoper og eget laboratorium. Det er ikke kun falkonerenes trænede jagtfugle, der bringes hertil. Også vilde rovfugle bliver bragt hertil for at blive helbredt og genudsat i naturen.

Dette hospital i Doha er formentlig et af verdens største og mest ekspertisefyldte hospitaler for rovfugle, men ikke så langt herfra findes et andet lidt mindre falkehospital i Abu Dhabi.  På dette hospital kan turister få en guidet rundvisning.