fbpx
  • Årvågen rødhalet musvåge

Besøg på falkesouqen i Doha, Qatar

I den lille golfstat Qatar med 2,6 mio. indbyggere og et areal på blot en fjerdedel af Danmark´s finder man en fantastisk interesse for falkejagt. I den gamle bydel i tilknytning til den almindelig souq støder man på dette skilt, som dækker over indgangen til mere end 30 forretninger med salg af falkonerudstyr, campinggrej og naturligvis falke. Det er i øjeblikket højsæson for falkejagt og træning lige nu i vintermånederne, hvor temperaturen ligger behageligt i tyverne. I forhold til de andre lande på den arabiske halvø, er engagementet for heste, kameler og ikke mindst falke meget højt.

Falkene sidder og venter på en køber og bliver håndteret på traditionel vis, som det har foregået i mere end 1.000 år midt i hjertet af denne ellers ultra moderne by.

Nyt og gammelt mødes: Hestetræning lige ved siden af falkesouqen med Doha’s skyskrabere som baggrund.

Når man har fundet en passende falk (vandrefalk, slagfalk, jagtfalk eller hybrid), drager man ud i ørkenen, og her trænes falkene med falkelokke. Bliver de rigtig gode, kan de deltage i konkurrencer på hastighed med avanceret måleudstyr, og vinderpriserne er meget høje (fx. en Range Rover + 100.000 $). Men æren er i denne del af verden det allervigtigste. De fleste steder i områderne er det ikke muligt at jage naturligt forekommende vildt. Talentfulde falke har deres eget pas og bliver taget med i flyveren til jagtområder i fx Pakistan og Afghanistan.