Fredensborg Falkonergård lægger an til sidste landing
Efter 34 år med vores fantastiske rovfugle, som har kigget ned på os og vores kære besøgende til mere end 3.000 forevisninger, nærmer tiden sig for de sidste indflyvninger. Det er med både glæde og vemod, at vi og vores falke, høge og ørne kan takke af med så mange gode oplevelser- ikke mindst med din og mere end 150.000 andre besøgendes støtte gennem årene. Selv den bedste flyvetur får dog en ende, hvor vi rigtigt gerne vil give dig mulighed for nogle oplevelser med vores rovfugle, inden vi lukker for programsatte forevisninger med udgangen af 2023.
Edith Wenzel og Finn Hansen startede efter nogle ombygninger de allerførste forevisninger på deres idylliske landejendom i 1990 tæt ved Endrup skov, Esrum sø og de smukke kongelige omgivelser nogle få kilometer væk. Luftrummet over Falkonergården blev beriget med oplevelser og drama fra både mindre rovfugle som falke til de større rovfugle som høge og ørne.
Edith Wenzel havde det i blodet og Finn Hansen fik med sit engagement hurtigt lært at træne de forskellige rovfugle. Edith havde allerede som lille pige lært at omgås og træne rovfugle af sin far, Frank Wenzel, som i 1980 grundlagde Ørnereservatet oppe ved Skagen. Frank Wenzel var en af de førende falkonerer og rovfugle eksperter i verden og her havde Edith lært, hvor vigtigt tålmodighed og respekt for samarbejdet med en falk eller ørn er for at opbygge et gensidigt tillidsforhold, der i den grad er vigtigt i den daglige træning men også i situationen, hvor der er et stort publikum, som fuglene skal forholde sig til.
Selv den bedst trænede rovfugl, kan bliver ført væk under træningen pga. blæst eller måske andre rovfugles tilstedeværelse. Rovfugle er meget individuelle væsner, så mange forhold kan præge eller tilskynde dem til noget der ikke nødvendigvis er 100% kontrol over. Edith og Finn har flere gange måtte bruge dage på at finde deres falk eller ørn, som har været på rundtur i det meste af Sjælland i forbindelse med træning. Men genforeningen er næsten altid lykkedes og venlige mennesker og medier har været en stor hjælp, når eftersøgningen er sat i gang, og der kommer i hundredvis af meldinger om, hvor der er set en rovfugl, som måske er den, som Edith og Finn leder efter.
Både Ørnereservatet oppe ved Skagen og Falkonergården ved Fredensborg var de første her i landet til at give publikum indsigt i både rovfuglenes vilde verden, men også i falkoneriets meget lange kulturhistorie. I mange verdensdele er falkonerarbejdet og det at gå på jagt med sin rovfugle, noget der kan føres 1000vis af år tilbage og er i dag et naturligt element på UNESCOs verdensarvliste. Edith og Finns arbejde med rovfuglene og det at drive en oplysningsvirksomhed, var også til stor inspiration for andre, og i dag er der flere andre rundt omkring i landet, som prøver at gøre dem kunsten efter.
Det har været en kæmpeglæde for os at kunne vise jer vores rovfugle og fortælle om både deres liv og den måde, mennesker har arbejdet med dem på i årtusinder. Men også dit besøg og store interesse for vores arbejde har været til stor inspiration for udviklingen af vores virksomhed. Tak for dine besøg og støtte.
Er det så helt slut med forevisninger på Falkonergården efter 2023? Nej ikke helt. Der vil stadig være mulighed for at bestille særforevisninger og komme tæt på unikke rovfugle hos Edith og Finn.
Afslutningsvis: Der er helt normale forevisninger resten af sæsonen 2023.