fbpx
  • Årvågen rødhalet musvåge

Lille Tårnfalk i Italien

sassi-falk

Under en rejse til Syditalien – egentlig for at opleve Den tysk-romerske kejser Frederico II – jagtslotte og jagtmarker stødte vi på hulebyen Sassi. Selve byen er fantastisk, idet den rummer nogle af menneskehedens første boliger, som er bygget ind i bjerget.

sassi

Alle vandrette overflader er udnyttet. Terrassen på ét hus er tag for boligen nedenunder. Men for rovfugleinteresseret får man en sjælden oplevelse til at studere den mindste rovfugl i Europa – lille tårnfalk (Falco naumanni). Når man ser op i luften tror man et øjeblik, at man har med svaler at gøre – for 20-30 falke flyver mellem hinanden over byen for at jage insekter – sådan som svaler gør. Falken udnytter alle huller (ligesom menneskene har gjort), som den 1500 år gamle by rummer. Der bliver diskuteret en hel del om siddepladserne, og fuglene er hele tiden i bevægelse. Mange steder er der sat redekasser op for at hjælpe den lille tårnfalk. Når man ser op mod 100 falke i luften, tænker man om det virkelig skulle være nødvendigt, at hjælpe den lille falk, som jo ser ud til at være ganske almindelig.

Men desværre er det måske den mest alvorlige udvikling for nogen rovfugl i Europa som har overgået denne lille fredelige fugl. I 1980érne fandtes mere end 60.000 par – 15 år senere var denne bestand kun hen ved en tiendedel. Årsagerne er landbruget omlægning og måske endda nedskydning. Falken lever af store insekter fx græshopper, og disse bliver bekæmpet meget effektivt i både Europa, men også i Afrika som er stedet, hvor falken overvintrer.

Trods den triste historie kan man i den skønne Syditalienske by Sassi nyde synet af denne lille og meget vitale falk med en tusindeår gammel kulturby som baggrund.